Praha.cz

 
Tradiční adventní koncerty na Libeňském zámku
Pondělí, 23. listopad 2015 14:01
Tradiční adventní koncerty na Libeňském zámku

Předvánoční pohodu i v letošním roce nabídnou tradiční adventní koncerty na Libeňském zámku. Klasickou hudbu i vánoční písně odehrají postupně čtyři hudební uskupení: Two Voices, Bennewitzovo kvarteto, MUSICA DOLCE VITA a Kühnův dětský sbor. Na první adventní koncert se mohou posluchači těšit již zítra 24. listopadu od 19 hodin.


Následujícími slovy zve na Adventní koncerty místostarostka MČ Praha 8 Alena Borhyová: „Adventní koncerty jsou tou správnou příležitostí nechat se vtáhnout do krásných klasických a vánočních melodií a naladit se tak na tu pravou vánoční atmosféru. Ráda bych Vás všechny na Libeňský zámek pozvala a věřím, že si z nabídky zajímavých hudebních uskupení určitě vyberete.“


Koncerty začínají v obřadní síni Libeňského zámku vždy v 19 hodin. Jednotlivé vstupné na první tři koncerty činí na osobu 50 Kč, cena čtvrtého adventního koncertu je 100 Kč. Vstupenky si mohou zájemci zakoupit v předprodeji na pokladně v KD Krakov (Těšínská 600, P8-Bohnice) nebo přímo na místě v Libeňském zámku (obřadní síň, Zenklova 35, Praha 8 - Libeň), kde prodej začíná vždy hodinu před zahájením koncertu.


Program adventních koncertů:


1. Adventní koncert – 24. listopadu 2015 – Two Voices


Vánoční koncert Two Voices přinese nejkrásnější melodie velkých klasiků s poezií i humorem. Adventní křehkost koncertu navodí skladby jako Bachův Air či Dvořákovo Largo. Atmosféru doplní krásné písně provoněné jehličím a nebude chybět ani humor tak typický pro Two Voices. Hostem bude botanik RNDr. Václav Větvička.


2. Adventní koncert – 1. prosince 2015 – Bennewitzovo kvarteto


Slavné Bennewitzovo kvarteto bylo založeno v roce 1998 a díky účasti na nejrůznějších mistrovských kurzech měli jeho členové příležitost získávat zkušenosti a inspiraci od mnoha významných hudebních osobností (Rainera Schmidta či Waltera Levina). Na libeňském zámku vystoupí se skladbami - Smyčcový kvartet č. 14 d moll „Smrt a dívka“ od France Schuberta a se skladbou od J. L. Dusíka - Smyčcový kvartet Es-dur, op. 60 č. 3.


3. Adventní koncert – 8. prosince 2015 – MUSICA DOLCE VITA


Soubor MUSICA DOLCE VITA působí na české hudební scéně od roku 2005 a má na svém kontě stovky koncertů ve všech koutech naší vlasti i na mezinárodní scéně. Na Libeňském zámku zahrají písně z nového titulu Adventní kalendář, který je sestaven z 24 skladeb (na každý předvánoční prosincový den je určena jedna).


4. Adventní koncert – 15. prosince 2015 – Kühnův dětský sbor


Kühnův dětský sbor byl založen roku 1932 Janem Kühnem původně pro potřeby Československého rozhlasu v Praze. Pro své výjimečné kvality byl sbor roku 1952 začleněn k České filharmonii, jejíž součástí byl celých čtyřicet let. V obřadní síni Libeňského zámku představí své podání České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby v dramatizaci a režii Elišky Hrubé Toperczerové a v hudební úpravě Světlany Tvrzické. Mše „Hej mistře“, jak se také někdy nazývá, je speciálně upravena i pro dětské diváky a herce. Vypráví poučný příběh o putování za tajemnou září, která ukazuje cestu až k jesličkám do Betléma. Na své si tak při poslechu a podívané přijdou příznivci všech věkových kategorií.


Foto: pixabay.com

Zdroj: MČ Praha 8

(ewe)